Учитавање…

Француски грађани морали су да гурају аутомобиле због недостатка горива. Фото/АП Вести

Џакарта – Француску је погодила криза горива (ББМ) јер многе бензинске пумпе у Француској нису на залихама. Француска министарка енергетике Агнес Панниер-Рунацхер рекла је да скоро трећина француских бензинских пумпи остаје без горива.

Прочитајте још: Посао са бензинским пумпама постаје све атрактивнији. Приватни сектор не треба само да тежи профиту.

Криза горива изазвана је штрајковима и паничном куповином потрошача, што је резултирало једном врстом несташице горива. Штрајком је, позивајући се на различите изворе, смањено 74.000 барела дневно (бпд), што је више од 60 одсто капацитета прераде у Француској.

Француска је сада принуђена да увози усред глобалне неизвесности и неизбежно мора да повећа трошкове куповине горива. Више од 30 одсто бензинских пумпи у Француској не ради, а возачи журе широм земље да допуне резервоаре за гориво.

„Време за преговоре је прошло“, рекао је француски министар економије Бруно Лемер за БФМТВ.

Штрајк је део кампање која позива на боље плате, пензије и куповну моћ усред растуће инфлације широм Европе. Француска влада је такође затражила од француског енергетског гиганта ТоталЕнергиес да повећа плате радницима.

Како штрајк радника улази у другу недељу, то ремети снабдевање бензином и изазива кризу у националној економији. Штрајк у државној рафинерији ЕкконМобил недавно је смањио производњу француског бензина за више од 60%.

У средишту ове дебате је разочарење јавности растућим трошковима живота узрокованим инфлацијом и другим кризама. Радници нафтних компанија хрлили су да траже веће приходе.

Француски министар економије Бруно Лемер рекао је да Тотал Енерги има обавезу да правично и пропорционално плаћа своје запослене. Осим тога, профити које остварују нафтне компаније су прилично велики.

„Компаније су у обавези да повећају плате ако неко зна њихове интересе, а Тотал је једна од њих“, рекао је Меир, а преноси Гардијан у уторак (18.10.2022.).

Nyere Ældre