ЏАКАРТА (АНТАРА) – Председник Џоко Видодо честитао је у четвртак увече (24/11) телефоном новоизабраном малезијском премијеру (премијеру) Анвару Ибрахиму из Председничке палате у Богору, на Западној Јава.

„У име владе и народа Индонезије, честитам вам на избору за 10. премијера Малезије“, рекао је Јокови у саопштењу које је у петак примило из Џакарте.

Према Јоковију, Анвар Ибрахим је надалеко познат и поштован од стране народа Индонезије. Јокови такође верује да ће се добри односи између Индонезије и Малезије даље развијати под вођством Анвара Ибрахима.

„Надам се да ћу се ускоро састати и разговарати о напорима за јачање односа између две земље, укључујући економију, питања граница и цивилну заштиту“, рекао је Јокови.

У телефонском позиву, Анвар Ибрахим се захвалио Јоковију што му је честитао.

Анвар Ибрахим је рекао: “Хвала вам. Част ми је позвати вас први. Ово показује да сам и даље прави пријатељ Индонезије.”

Прочитајте такође: Сазнајте више о новом премијеру Малезије Анвару Ибрахиму

Он се такође нада да ће трговински, инвестициони, културни и пријатељски односи између Индонезије и Малезије наставити да се побољшавају.

„Занимају ме трговински или пословни односи, инвестиције, култура, пријатељство, инсха Можемо побољшати Алаха“, рекао је Анвар.

На крају разговора, Јокови се молио да Анвар Ибрахим добије снагу и удобност од Алаха СВТ, који води Малезију.

„Сви се у Индонезији моле“, рекао је Јокови.

Малезијски краљ Јанг Туантуан Агонг Ал Султан Абдулах пристао је да именује Анвара Ибрахима за десетог премијера Малезије.

Разлог је тај што је Јанг Туан Туан Агонг усавршио своје ставове кроз сусрет са малајским краљем. Поред тога, именовање Анвара Ибрахима било је подложно овлашћењима Јанг Туан Агонга како је наведено у члановима 40(2)(а) и 43(а) Савезног устава.

Такође прочитајте: Премијер Анвар Ибрахим: Индонезија је прави пријатељ Малезије

Састанак је одржан након што 15. општи избори (ПРУ) 19. новембра 2022. нису успели да формирају нову владу јер ниједна странка или коалиција партија није обезбедила већину места већу од 50%. 222 места у парламенту.

Пакатан Харапан, коалиција коју предводи Анвар Ибрахим, освојила је највише места у парламенту на 15. ПРУ, са 76 места.

Пакатан Харапан је освојио једно место у Народној демократској унији Малезије, коју предводи млади малезијски политичар Сиед Садик, и још пет места у Партији демократске акције, али и даље не испуњава услове за формирање нове владе.

Коалиција Перикатан Харапан, коју предводи 8. премијер Малезије Мухииддин Јасин, заузела је друго место са 51 местом. Насупрот томе, Барисан Национална коалиција, коалиција која је дозволила премијеру Исмаилу Сабрију Јаакобу да формира владу у периоду 2021-2022, освојила је само 30 места.

Прочитајте такође: Анвар Ибрахим постао 10. премијер Малезије

Дописник: Десца Лидиа Наталиа
Уредник: Франсиска Ниндитиа
Ауторско право © Између 2022

Nyere Ældre